DC Generator MCQ

91. Lap winding is preferred for which type of machines?

  1. Low current and low voltage
  2. High current and high voltage
  3. High current and low voltage
  4. None of the above

Answer
Answer. c

92. For a full pitch winding, the generated voltages in both coil slides

  1. are exactly in phase
  2. in quadrature
  3. exactly 180° out of phase
  4. approximately 180° out of phase

Answer
Answer. a

93. Use of fractional pitch winding

  1. Make it stiffer
  2. Results in the reduced leakage reactance
  3. Results in reduced axial length of the machine
  4. All of the above

Answer
Answer. d

94. The variable loss in a dc shunt machine is

  1. Iron loss
  2. Shut field loss
  3. Armature copper loss
  4. Friction and windage loss

Answer
Answer. c

95. Reluctance torque in rotating machines is

  1. Air gap is not uniform
  2. Reluctance seen by stator mmf varies
  3. Reluctance seen by rotor mmf varies
  4. Reluctance seen by the working mmf varies

Answer
Answer. d

96. Which of the following quantity maintains the same direction whether a D.C. machine runs as a generator or as a motor?

  1. Induced e.m.f.
  2. Armature current
  3. Field current
  4. Supply current

Answer
Answer. a

97. The machine which works on dynamically induced emf is

  1. DC motor
  2. DC generator
  3. Transformer
  4. Induction Motor

Answer
Answer. b

98. In a DC generator current to external circuit from armature is given through

  1. slip rings and brushes
  2. commutator and brushes
  3. solid connections
  4. starter circuit

Answer
Answer. b

99. The length of the air gap under the poles of a DC machine is not kept uniform so as to

  1. obtain a suitable main field flux
  2. obtain better cooling
  3. obtain sinusoidal armature mmf wave
  4. minimize the effect of armature mmf on main field

Answer
Answer. a

100. As we go from generator end towards load, the severity of a particular fault

  1. decreases
  2. does not depend on location
  3. remains same
  4. increases

Answer
Answer. a

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×