Cathode Ray Oscilloscope-CRO MCQ

21. The connecting probe in CRO causes

  1. loading
  2. distortion in the wave
  3. loading and distortion in the wave both
  4. None of these

 

Answer
Answer. b

22. Lissajous pattern can be used for determining

  1. Voltage amplitude
  2. Amplitude distortion
  3. Frequency distortion
  4. Phase shift

Answer
Answer. c

23. The delay line in CRO is placed after

  1. Horizontal Amplifier
  2. Vertical amplifier
  3. Trigger circuit
  4. Power supply

Answer
Answer. b

24. When two frequencies F1 & F2 are applied to the inductive vertical amplifiers respectively of a CRO, a “circle” is appeared on the CRT/CRO screen. With reference to the lissajous figures, the ratio of frequencies F1 and F2 is

  1. 2:1
  2. 1:2
  3. 1:1
  4. 3:1

Answer
Answer. c

25. A vertical for a CRO will be desinged for ……..

  1. only a high gain
  2. only a broad bandwidth
  3. a constant gain times bandwidth product
  4. all of these

Answer
Answer. c

26. The wave applied to X plates in a CRO, for obtaining trace of voltage wave, is

  1. sawtooth wave
  2. sinusoidal wave
  3. rectangular wave
  4. either (a) or (b)

Answer
Answer. a

27. An Acquadag is used in a CRO to collect

  1. Primary electrons
  2. Secondary emmission electrons
  3. Both
  4. None of these

Answer
Answer. b

28. Which one of the following statements correctly represents the post acceleration in cathode-ray tube?

  1. It provides deflection of the beam
  2. It incrcases the brightness of the trace if the signal frequency is higher than 10 MHz
  3. It accelerates the beam before deflection
  4. It increases the brightness of the trace of low frequency signal

Answer
Answer. b

29. The retrace is visible on CRO screen, this problem is because of

  1. Very high intensity
  2. Very high frequency is applied
  3. Accelerating voltage is too high
  4. Blanking control is not set properly

Answer
Answer. d

30. The calibration signal available from CRO is of the form

  1. Sinusoidal wave
  2. Square wave
  3. Sawtooth wave
  4. DC signal

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×