Capacitor MCQ | Capacitance MCQ

61. Which capacitor is preferred for high-frequency circuits?

  1. Mica capacitor
  2. Air capacitor
  3. Electrolytic capacitor
  4. None of these
Answer
Answer. a

62. In which types of capacitors care should be taken about the correct polarity while connecting it in a circuit?

  1. Paper capacitor
  2. Mica capacitor
  3. Ceramic capacitor
  4. Electrolytic capacitor
Answer
Answer. d

63. In a parallel plate capacitor, a dielectric slab is introduced, the potential difference between plates will?

  1. decrease
  2. remains the same
  3. increase
  4. becomes zero
Answer
Answer. a

64. Three capacitors of capacity 4 μF each are connected in parallel, the resultant capacitance will be

  1. 3/4 μF
  2. 12 μF
  3. 4.3 μF
  4. 4 μF
Answer
Answer. b

65. What will be the capacity of four capacitors of equal capacity “C” when connected in parallel?

  1. 4C
  2. C/4
  3. 3/4C
  4. C
Answer
Answer. a

66. Mica or ceramic condenser is a type of

  1. fixed condenser
  2. variable condenser
  3. electrolytic condenser
  4. None of these
Answer
Answer. a

67. In a radio, a gang condenser is a type of

  1. Paper capacitor
  2. Air capacitor
  3. Electrolytic capacitor
  4. Ceramic capacitor
Answer
Answer. b

68. A capacitor can be represented by a capacitance resistance in parallel. For a good capacitor, this parallel resistance is

  1. Very high
  2. Very low
  3. Low
  4. None of these
Answer
Answer. a

69. Which of the following capacitors will have least energy stored in it?

  1. A 500pF capacitor charged to 10kV
  2. A 1 μF capacitor, charged to 5kV
  3. A 40 μF capacitor charged to 400V
  4. All will have same energy stored
Answer
Answer. a

70. A capacitor of 40 μF is charged to a potential difference of 500 volts. The charge acquired by the capacitor, in Coulomb’s, is

  1. 2.2
  2. 2
  3. 0.22
  4. 0.02
Answer
Answer. d

71. The capacitor, commonly used for ceiling fan motor has a value of 2.3 μF. The type of capacitor used is generally

  1. Paper capacitor
  2. Electrolyte capacitor
  3. Parallel plate with mica dielectric
  4. None of these
Answer
Answer. a

72. If a capacitor is charged by a square wave current source, the voltage across the capacitor is

  1. a square wave
  2. triangular wave
  3. step function
  4. zero
Answer
Answer. b

73. How will the total capacitance change, when two capacitors are connected in parallel?

  1. The total capacitance increases
  2. The total capacitance deceases
  3. The mean value gives the new capacitance
  4. The total capacitance is found by reciprocal equation
Answer
Answer. a

74. Two condensers of capacity 2F and 3F are connected in series, a third condenser of 1F is connected in parallel to them, the resultant capacity in Farad (F) will be

  1. 6 F
  2. 5/11 F
  3. 5/6 F
  4. 11/5 F
Answer
Answer. d

75. What will be the capacity of four capacitors of equal capacity ‘C’, when connected in series?

  1. 4C
  2. C/4
  3. C
  4. 3/4C
Answer
Answer. b

76. Energy stored in a capacitor over a cycle when excited by an a.c. source is

  1. same as that due to a d.c. source at equivalent magnitude
  2. half of at due to a d.c. source at equivalent magnitude
  3. zero
  4. None of these
Answer
Answer. b

77. When the plate area of a parallel plate capacitor is increased keeping the capacitor voltage constant, the force between plates

  1. increases
  2. decreases
  3. remains constant
  4. may increase or decrease on the metal making up the plates
Answer
Answer. a

78. A six dot mica capacitor color coded, white, red, green brown, red and yellow has the capacitance value of

  1. 25 pF
  2. 124 pF
  3. 925 pF
  4. 250 pF
Answer
Answer. c

79. In a capacitor, the electric charge is stored in

  1. Dielectric
  2. Metal plates
  3. Dielectric as well as metal plates
  4. Neither dielectric nor metal plates
Answer
Answer. a

80. Mica capacitors are characterised by all of the following except

  1. Accurate value
  2. Low losses
  3. Low leakage resistance
  4. Stable operation
Answer
Answer. c

81. For making capacitors, it is better to select a dielectric having

  1. High permittivity
  2. Low permittivity
  3. Permittivity same as that of air
  4. None of these
Answer
Answer. a

82. If three 30 μF capacitors are connected in series, the net capacitance is

  1. 10 μF
  2. 60 μF
  3. 90 μF
  4. None of these
Answer
Answer. a

83. Internal heating of capacitor is usually attributed to

  1. Dielectric charge
  2. Plate vibration
  3. Electron movement
  4. Leakage resistance
Answer
Answer. d

84. Which of the following capacitors of identical rating will have the smallest dimensions?

  1. Ceramic capacitor
  2. Mica capacitor
  3. Aluminum foil capacitor
  4. Paper capacitor
Answer
Answer. a

85. Generally an electrolytic capacitor is made to provide

  1. Fixed capacitance
  2. Variable capacitance
  3. Low capacitance
  4. Large value of capacitance
Answer
Answer. d

86. _______ consists of two plates separated by a dielectric and can store charge

  1. Relay
  2. Capacitor
  3. Inductor
  4. Transistor
Answer
Answer. b

87. What is the term used to describe the ability of a device to store energy in the form of an electrical charge?

  1. inductance
  2. conductance
  3. reactance
  4. capacitance
Answer
Answer. d

88. A capacitor dissipates __________energy.

  1. no
  2. 10% of the stored
  3. 20% of the stored
  4. 50% of the stored
Answer
Answer. a

89. Potential difference across a 0.04 F capacitance is 4V. The charge stored in it will be

  1. 0.1 C
  2. 2.1 C
  3. 0.016 C
  4. 0.16 C
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×