1. In 8085 microprocessor, how many interrupts are maskable.

a. Two
b. Three
c. Four
d. Five

Show Answer

Answer. c

2. Which stack is used in 8085 microprocessors?

a. FIFO
b. FILO
c. LIFO
d. LILO

Show Answer

Answer. c

3. In an instruction of 8085 microprocessor, how many bytes are present?

a. One or two
b. One, two or three
c. One only
d. Two or three

Show Answer

Answer. b

4. Which one of the following addressing technique is not used in 8085 microprocessor?

a. Register
b. Immediate
c. Register indirect
d. Relative

Show Answer

Answer. d

5. Which one of the following register of 8085 microprocessor is not a part of programming model?

a. Instruction register
b. Memory address register
c. Status register
d. Temporary data register

Show Answer

Answer. c

6. The program counter in 8085 microprocessor is a 16-bit register, because

  1. It counts 16 bits at a time
  2. There are 16 address times
  3. It facilitates the users storing 16-bit data temporarily
  4. It has to fetch two 8-bit data at a time.

Show Answer

Answer. b

7. A direct memory access (DMA) transfer replies

  1. Direct transfer of data between memory and accumulator
  2. Direct transfer of data between memory and I/O devices without the use of microprocessor
  3. Transfer of data exclusively within microprocessor registers
  4. A fast transfer of data between microprocessor and I/O devices

Show Answer

Answer. b

8. Handshaking mode of data transfer is

  1. Synchronous data transfer
  2. asynchronous data transfer
  3. interrupt driven data transfer
  4. level Mode of DMA data transfer

Show Answer

Answer. a

9. In a Microprocessor, the address of the new next instruction to be executed is stored in

  1. Stack pointer
  2. address latch
  3. Program counter
  4. General purpose register

Show Answer

Answer. c

10. In how many different modes a universal shift register operates?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Show Answer

Answer. c

error: Content is protected !!