1. Grey iron is usually welded by …………… welding

(a) gas
(b) arc
(c) resistance
(d) MIG

Show Answer

Answer. a

2. The metal surfaces, for electrical resistance welding, must be …………………

(a) lubricated
(b) cleaned
(c) moistened
(d) rough

Show Answer

Answer. b

3. In a welded joint poor fusion is due to which of the following?

(a) Improper current
(b) High welding speed
(c) Uncleaned metal surface
(d) Lack of flux

Show Answer

Answer. a

4. For arc welding, D.C. is produced by which of the following?

(a) Motor-generator set
(b) Regulator
(c) Transformer
(d) None of the above

Show Answer

Answer. a

5. ………………. welding process uses consumable electrodes.

(a) TIG
(b) MIG
(c) Laser
(d) All of the above

Show Answer

Answer. b

6. Which of the following equipment is generally used for arc welding?

(a) Single phase alternator
(b) Two phase alternator
(c) Three phase alternator
(d) Transformer

Show Answer

Answer. d

7. Which of the following is not an inert gas?

(a) Argon
(b) Carbon dioxide
(c) Helium
(d) All of the above

Show Answer

Answer. b

8. Electronic components are joined by which of the following methods?

(a) Brazing
(b) Soldering
(c) Seam welding
(d) Spot welding

Show Answer

Answer. b

9. Resistance welding cannot be used for

(a) dielectric
(b) ferrous materials
(c) nonferrous metals
(d) any of the above

Show Answer

Answer. a

10. Electric arc welding process produces temperature up to

(a) 1000°C
(b) 1500°C
(c) 3500°C
(d) 5550°C

Show Answer

Answer. d

11. Increased heat due to the shorter arc is harmful on account of

(a) under-cutting of a base material
(b) burn through
(c) excessive porosity
(d) all of the above

Show Answer

Answer. d

12. Arc blow results in which of the following?

(a) Non-uniform weld beads
(b) Shallow weld puddle giving rise to weak weld
(c) Splashing out of metal from weld puddle
(d) All of the above defects

Show Answer

Answer. d

13. In seam welding

(a) the work piece is fixed and disc electrodes move
(b) the work piece moves but rotating electrodes are fixed
(c) any of the above
(d) none of the above

Show Answer

Answer. c

14. In arc welding, major personal hazards are

(a) flying sparks
(b) weld spatter
(c) harmful infrared and ultra-violet rays from the arc
(d) all of the above

Show Answer

Answer. d

15. In spot welding composition and thickness of the base metal decides

(a) the amount of squeeze pressure
(b) hold time
(c) the amount of weld current
(d) all of the above

Show Answer

Answer. d

error: Content is protected !!