Laplace Transform MCQ

1. Consider a linear time-invariant system with transfer function

H(s)=\frac{1}{(s+1)}

If the input is cos(t) and the steady-state output is A cos (t+α), then the value of A is

  1. 0.90
  2. 0.707
  3. 0.84
  4. 0.50
Answer
Answer. b

2. The solution of the differential equation, for t > 0, y”(t) + 2y'(t) + y(t) = 0 with initial conditions y(0) = 0 and y'(0) = 1, is (u(t) denotes the unit step function),

  1. te-t u(t)
  2. (e-1 – te-t) u(t)
  3. (-e-t + te-t) u(t)
  4. e-t u(t)
Answer
Answer. a

3. The laplace transform of f(t) = e2t sin(5t) u(t) is

  1. \frac{1}{s^2-4s+29}
  2. \frac{5}{s^2+5}
  3. \frac{s-2}{s^2-4s+29}
  4. \frac{5}{s+5}
Answer
Answer. a

4. Which one of the following statements is not true for a continous time causal and stable LTI system?

  1. All the poles of the system must lie on the left side of the jω-axis.
  2. Zeros of the system can lie anywhere in the s-plane.
  3. All the poles must lie within |s| = 1.
  4. All the roots of the characteristics equation must be located on the left side of the jω-axis.
Answer
Answer. c

5. Consider a causal LTI system characterized by differential equation \frac{\mathrm{d} y(t)}{\mathrm{d} t}+\frac{1}{6}y(t)=3x(t). The response of the system to the input x(t)=3e^{-\frac{t}{3}}u(t), where u(t) denotes the unit step function, is

  1. 9e^{-\frac{t}{3}}u(t)
  2. 9e^{-\frac{t}{6}}u(t)
  3. 9e^{-\frac{t}{3}}u(t) - 6e^{-\frac{t}{6}}u(t)
  4. 54e^{-\frac{t}{6}}u(t) - 54e^{-\frac{t}{3}}u(t)
Answer
Answer. d

6. The transfer function of a system is \frac{Y(s)}{R(s)}=\frac{s}{s+2}. The steady state output y(t) is A cos(2t + Φ) for the input cos(2t). The values of A and Φ, respectively are?

  1. \frac{1}{\sqrt{2}},-45^{\circ}
  2. \frac{1}{\sqrt{2}},+45^{\circ}
  3. \sqrt{2},-45^{\circ}
  4. \sqrt{2},+45^{\circ}
Answer
Answer. b

7. The laplace transform of f(t)=2\sqrt{t/\pi } is s-3/2. The laplace transform of g(t)=\sqrt{1/\pi t } is

  1. \frac{3s^{-5/2}}{2}
  2. s-1/2
  3. s1/2
  4. s3/2
Answer
Answer. b

8. The unilateral laplace transform of f(t) is \frac{1}{s^2+s+1}. The unilateral laplace transform of t f(t) is

  1. -\frac{s}{(s^2+s+1)^2}
  2. -\frac{2s+1}{(s^2+s+1)^2}
  3. \frac{s}{(s^2+s+1)^2}
  4. \frac{2s+1}{(s^2+s+1)^2}
Answer
Answer. d

9. Let the laplace transform of a function f(t) which exists for t > 0 be Ft(s) and the laplace transform of its delayed version f(t-τ) be F2(s). F*1(s) be the complex conjugate of F1(s) with the laplace variable set as s = σ + jω. If G(s)=\frac{F_2(s)F_{1}^{*}(s)}{\left | F_1(s) \right |^2}, then the inverse laplace transform of G(s) is

  1. an ideal impulse δ(t)
  2. an ideal delayed impulse δ(t-τ)
  3. an ideal step function u(t)
  4. an ideal delayed step function u(t-τ)
Answer
Answer. b

10. The laplace transform of g(t) is

  1. \frac{1}{s}(e^{3s}-e^{5s})
  2. \frac{1}{s}(e^{-5s}-e^{-3s})
  3. \frac{e^{-3s}}{s}(1-e^{-2s})
  4. \frac{1}{s}(e^{5s}-e^{3s})
Answer
Answer. c

11. The laplace transform of (t2 – 2t) u(t-1) is

  1. \frac{2}{s^3}e^{-s}-\frac{2}{s^2}e^{-s}
  2. \frac{2}{s^3}e^{-2s}-\frac{2}{s^2}e^{-s}
  3. \frac{2}{s^3}e^{-s}-\frac{1}{s}e^{-s}
  4. None of the above
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×