1. When an alternator is running on no load the power supplied by the prime mover is mainly consumed

(A) to meet iron losses
(B) to meet copper losses
(C) to meet all no load losses
(D) to produce induced emf in armature winding.

Show Answer

Answer. C

2. An alternator is said to be over excited when it is operating at

(A) unity power factor
(B) leading power factor
(C) lagging power factor
(D) lagging to leading power factor.

Show Answer

Answer. C


3. If the input to the prime mover of an alternator is kept constant but the excitation is changed, then the

(A) reactive component of the output is changed
(B) active component of the output is changed
(C) power factor of the load remains constant
(D) power factor of the load reduces.

Show Answer

Answer. A

4. Fleming’s left-hand rule may be applied to an electric generator to find out

(A) direction of rotor rotation
(B) polarity of induced emf
(C) direction of induced emf
(D) direction of magnetic field.

Show Answer

Answer. C

5. The number of electrical degrees passed through in one revolution of a six pole synchronous alternator is

(A) 360
(B) 720
(C) 1080
(D) 2160 

Show Answer

Answer. C

6. A 10 pole AC generator rotates at 1200 rpm. The frequency of AC voltage in cycles per second will be

(A)120
(B) 110
(C) 100
(D) 50.

Show Answer

Answer. C

7. An alternator is generating power at 210 V per phase while running at 1500 rpm. If the need of the alternator drops to 1000 rpm, the generated voltage per phase will be

(A) 180 V
(B) 150 V
(C) 140 V
(D) 105 V.

Show Answer

Answer. C

8. The frequency of voltage generated in an alternator depends on

(A) number of poles
(B) rotative speed
(C) number of poles and rotative speed
(D) number of poles, rotative speed, and type of winding.

Show Answer

Answer. C

9. Salient poles are generally used on

(A) High-speed prime movers only
(B) medium speed prime movers only
(C) Low-speed prime movers only
( D) low and medium speed prime movers.

Show Answer

Answer. D

10. Which kind of rotor is most suitable for turbo alternators which are designed to run at high speed?

(A) Salient pole type
(B) Non-salient pole type
(C) Both (A) and (B) above
(D) None of the above.

Show Answer

Answer. B

11. The power factor of an alternator depends on

(A) Load
(B) Speed of rotor
(C) Core losses
(D) Armature losses.

Show Answer

Answer. A

12. In an alternator, at lagging power factor, the generated voltage per phase, as compared to that at unity power factor

(A) must be same as the terminal voltage
(B) must be less than the terminal voltage
(C) must be more than the terminal voltage
(D) must be 1.41 time the terminal voltage.

Show Answer

Answer. C

13. The magnitude of various voltage drops that occur in an alternator, depends on

(A) power factor of the load
(B) load current
(C) power factor x load current
(D) power factor x (load current)2.

Show Answer

Answer. B

14. In an alternator, voltage drops occur in

(A) armature resistance only
(B) armature resistance and leakage reactance
(C) armature resistance, leakage reactance, and armature reaction
(D) armature resistance, leakage reactance, armature reaction and earth connections.

Show Answer

Answer. C

15. As the speed of an alternator increases

(A) the frequency increases
(B) the frequency decreases
(C) the frequency remains constant but power factor decreases
(D) none of the above.

Show Answer

Answer. A

error: Content is protected !!