1. Which of following is not a type of ADC?

(a) Flash ADC

(b) Dual slope ADC

(c) Recessive approximation ADC

(d) sigma-delta ADC

Show Answer

Answer. c

2. A DAC is a

(a) digital-to-analog computer

(b) digital analysis calculator

(c) data accumulation converter

(d) digital-to-analog converter

Show Answer

Answer. d

3. Aliasing results in

(a) oversampling
(b) undersampling
(c) guard-band formation
(d) perfect sampling

Show Answer

Answer. b

4. According to the sampling theorem, the sampling frequency should be

(a) less than half the highest signal frequency
(b) greater than twice the highest signal frequency
(c) less than half the lowest signal frequency
(d) greater than the lowest signal frequency

Show Answer

Answer. b

5. An op-amp is a linear amplifier which has

(a) one input and one output 

(b) one input and two outputs

(c) two inputs and one output

(d) two inputs and two outputs

Show Answer

Answer. c

6. The quantization process

(a) converts the sample-and-hold output to the binary code
(b) converts a sample impulse to a level
(c) converts a sequence of binary codes to a reconstructed analog signal
(d) filters out unwanted frequencies before sampling takes place

Show Answer

Answer. a

7. Generally, an analog signal can be reconstructed more accurately with

(a) more quantization levels

(b) fewer quantization levels

(c) a higher sampling frequency

(d) a lower sampling frequency

(e) either answer (a) or (c)

Show Answer

Answer. e

8. The throughput of a flash ADC is measured in

(a) displacement per second

(b) distance per second

(c) samples per minute

(d) samples per second

Show Answer

Answer. d

9. A digital voltmeter uses a

(a) flash ADC

(b) successive approximation ADC

(c) sigma-delta ADC

(d) dual-slope ADC

Show Answer

Answer. d

10. The most common ADC seen in telecommunications based on audio signals is

(a) flash ADC
(b) successive approximation ADC
(c) sigma-delta ADC
(d) dual-slope ADC

Show Answer

Answer. c

11. In a binary weighted DAC, the lowest-value resistor corresponds to

(a) the highest binary weighted input
(b) the lowest binary weighted input
(c) the first input
(d) the last input

Show Answer

Answer. a

12. DSPs are typically programmed in

(a) assembly level languages
(b) the C programming language
(c) neither (a) nor (b)
(d) both (a) and (b)

Show Answer

Answer. d

13. A digital signal processing system usually operates in

(a) real time

(b) imaginary time

(c) compressed time

(d) computer time

Show Answer

Answer.a

14. The term Harvard architecture means

(a) a CPU and a main memory
(b) a CPU and two data memories
(c) a CPU, a program memory, and a data memory
(d) a CPU and two register files

Show Answer

Answer. c

error: Content is protected !!