1. Dielectric strength of rubber is around

(a) 5 kV/mm
(b) 15 kV/mm
(c) 30 kV/mm
(d) 200 kV/mm

Show Answer

Answer. c

2. In single core cables armouring is not done to

(a) avoid excessive sheath losses
(b) make it flexible
(c) either of the above
(d) none of the above

Show Answer

Answer. a

3. The minimum dielectric stress in a cable is at

(a) armour
(b) bedding

(c) conductor surface
(d) lead sheath

Show Answer

Answer. d

4. Conduit pipes are normally used to protect _____ cables.

(a) unsheathed cables
(b) armoured
(c) PVC sheathed cables
(d) all of the above

Show Answer

Answer. a

5. cables are used for 132 kV lines.

(a) High tension
(b) Super tension
(c) Extra high tension
(d) Extra super voltage

Show Answer

Answer. d

6. In case of three core flexible cable, the colour of the neutral is

(a) blue
(b) black
(c) brown
(d) none of the above

Show Answer

Answer. a

7. The current carrying capacity of cables in D.C. is more than that in A.C. mainly due to

(a) absence of harmonics
(b) non-existence of any stability limit
(c) smaller dielectric loss
(d) absence of ripples

Show Answer

Answer. c

8. In a cable immediately above metallic sheath, _____ is provided.

(a) earthing connection
(b) bedding
(c) armouring
(d) none of the above

Show Answer

Answer. b

9. The insulating material for cables should

(a) be acid proof
(b) be non-inflammable

(c) be non-hygroscopic
(d) have all above properties

Show Answer

Answer. d

10. The bedding on a cable consists of

(a) hessian cloth
(b) jute
(c) any of the above
(d) none of the above

Show Answer

Answer. c

11. The thickness of the layer of insulation on the conductor, in cables, depends upon

(a) reactive power
(b) power factor
(c) voltage
(d) current carrying capacity

Show Answer

Answer. c

12. Empire tape is

(a) varnished cambric
(b) vulcanised rubber
(c) impregnated paper
(d) none of the above

Show Answer

Answer. a

13. Which of the following insulation is used in cables?

(a) Varnished cambric
(b) Rubber
(c) Paper
(d) Any of the above

Show Answer

Answer. d

14. Which of the following protects a cable against mechanical injury?

(a) Bedding
(b) Sheath
(c) Armouring
(d) None of the above

Show Answer

Answer. c

15. The insulating material for a cable should have

(a) low cost

(b) high dielectric strength
(c) high mechanical strength
(d) all of the above

Show Answer

Answer. d

error: Content is protected !!